Bezichtiging

De poortkamer is vanaf zondag 31 maart te bezichtigen tijdens een regulier bezoek aan kasteel Ammersoyen. Bekijk de openingstijden van het kasteel.

Expositie pronkharnas

Vanaf zondag 31 maart is in de poortkamer van kasteel Ammersoyen het replica pronkharnas en toernooihelm van hertog Willem I van Gelre te zien.  

Samen met onder meer een film voor kinderen, een kaart met de steden en kastelen van het hertogdom Gelre en bijkomende verhalen, komt de geschiedenis van deze middeleeuwse hertog tot leven in het kasteel dat dankzij hem Gelders is gebleven.

Gelderse hertog

Hertog Willem I van Gelre speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Ammersoyen. Zijn ‘vriend’ en raadsman Arnold van Hoemen had in 1384 van Willem de heerlijkheid en kasteel Ammersoyen als erfleen in bezit gekregen. Echter, een paar jaar later liep Arnold over naar hertogin Johanna van Brabant. Dat kwam hem duur te staan. Willem liet Arnold gevangen nemen en heeft Ammersoyen heroverd. Het is dankzij deze daad dat Ammersoyen niet in Brabantse handen kwam en Gelders bleef.

Witte pauwenveren

Geen betere plek dus om Willem te eren dan op kasteel Ammersoyen. Samen met een replica van de toernooihelm inclusief helmtooi van witte pauwenveren – afkomstig van kasteel Staverden – wordt de poortkamer op kasteel Ammersoyen aan Willem van Gelre gewijd.

Film voor kinderen

Er draait een film die voor kinderen is gemaakt en centraal in de expositie staat een kruispoottafel met een kaart van Gelre. Tussen kastelen en steden in het uitgestrekte rivierenlandschap en op de Veluwe komt de geschiedenis van Willem van Gelre tot leven. Bovendien zijn diverse Gelderse legenden en andere gebeurtenissen verbeeld.

Harnas en toernooihelm

De expositie is tot stand gekomen dankzij de stichting Het Woud der Verwachting en met hulp van diverse donateurs. Het pronkharnas en de toernooihelm werden in opdracht van deze stichting door wapensmeden vervaardigd. Beide pronkstukken zijn nu in langdurig bruikleen gegeven aan kasteel Ammersoyen van Geldersch Landschap & Kasteelen.

©Foto toernooihelm: Aebele Trijsburg, foto poortgebouw: Mike Hermes